Европейският парламент ще подложи на гласуване в сряда т.нар възражение, по

...
Европейският парламент ще подложи на гласуване в сряда т.нар възражение, по
Коментари Харесай

ЕП ще гласува за премахване на антибиотиците от фуража на животните

Европейският парламент ще подложи на гласоподаване в сряда т.нар " несъгласие ", по предложение на " Зелените ", което, най-общо казано, предлага да се спре лекуването на животни посредством потреблението на антибиотични и антибактериални препарати във фуража. 

Гласуването по тематиката ще се организира, откакто на 13 юли Комисията по околна среда, публично здраве и сигурност на храните (ENVI) е предложила отменяне на авансово утвърждение от Еврокомисията Делегиран регламент. Въпросният правилник оферираше приемане на критериите на Европейската организация по медикаментите (EMA) за установяване на това кои антимикробни средства биха попаднали в категорията „ непокътнати единствено за приложимост от хора “.

Комисията ENVI обаче поддържа предложение за подмяна на Делегирания акт с нов, въз основа на рекомендациите на Световната здравна организация (СЗО), които са доста по-ограничаващи. 

Срещу подготвяния нов правилник възроптаха от Българския ветеринарен съюз (БВС), който още на 19 август написа, с което ги приканват да не гласоподават оферти нов правилник. 

Те показват, че при приемане на изменен правилник цели класове антибиотици ще бъдат неразрешени за приложимост при животни. Това, съгласно БВС, ще повлияе отрицателно по няколко метода:

• Хуманното отношение към животните - болните животни заслужават да бъдат лекувани, когато страдат от бактериално заболяване, а и без уместно лекуване, заболяването може да се популяризира и върху други животни и да заплаши благосъстоянието на доста животни;

• Зоонозни болести. Всяко животно, което не получава вярното лекуване, усилва риска от разпространяване на заболяването при хората;

• Безопасност на храните. Инфекциите, които не се лекуват (добре), усилват риска от заразяване на храната;

• Продоволствена сигурност. Неадекватното лекуване на бактериални болести може да докара до понижена продуктивност. На равнище Европейски Съюз самодостатъчността на храните е напълно малко над 100%, тъй че понижената продуктивност би могла да изложи на риск цените, което би могло да повлияе отрицателно върху избрани браншове на обществото.

От БВС показват също, че Европейската федерация на ветеринарните лекари (FVE) също е излязла със мнение против готвените промени. Според ветеринарните сдружения предложението на " Зелените "  вероятно е учредено на " широкоразпространената подправена вест за това по какъв начин антибиотиците можели да преминат извънредно елементарно от животинското месо в индивида и да го създадат устойчив към медикаментите ". Тази теза можела " елементарно да бъде оборена от първокурсник, идващ медицина, тъй като даже напълно бегла термична обработка унищожава каквито и да е било антибиотици и техните следи в животинското месо. "

Според прогнозите на ветеринарните сдружения, крепко предлагането за унищожаване на антибиотиците във фуража мине, последиците за животновъди и птицевъди ще са извънредно тежки в целия Европейски Съюз, респективно и за българските производители и селски.

Българският ветеринарен съюз акцентира, че е " напълно срещу предлагането, импортирано от членовете на Комисията ENVI " и приканва българските евродепутати " да гласувате в поддръжка на мнението на цялата научна общественост и срещу предлагането на ENVI ".

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР